Ondernemerschap

mei 30, 2022

 

Ondernemerschap

15 jaar

Deze maand is het dan zover. Ik zit 15 jaar in de zaak. 15 jaar mede vennoot. En wat is de tijd snel gegaan. Daarvoor werkte ik natuurlijk ook al in het Wapen. Ik heb eigenlijk nooit echt een CV gemaakt! Ik zal hem hier eens gaan uitwerken.

 

1997      Ciao                       14 jaar oud was ik. En mocht ijs gaan scheppen in de lekkerste ijssalon van de stad. Dat was echt een droombaan voor mij. Op zondag mocht je dan een bak ijs meenemen als er over was. Zeven en een halve gulden verdiende ik per uur. En Antoon ronde het altijd af naar boven. Wat was het een super baas. Ik werkte soms 12 uur op een dag. Maar met vers brood en verse cervelaat van de slager kwamen we altijd de dag goed door. Veel geleerd. Maar de buurvrouw Mieke vroeg aan mij of ik wilde komen werken bij de belofte in de winter.

 

1997 – 1999  Belofte     En toen mocht ik in een echt restaurant werken. Ik werkte al snel vrijdag zaterdag en zondag. En het liefst achter de bar. Herman en Miranda werkte daar in de keuken. Daar kon ik niks van volgens Miranda. 1 dag stage gelopen maar einde middag zei ze, ik teken je stage rapport wel maar deze uren zijn genoeg voor je.

Van Mieke en Kristel geleerd hoe leidinggeven werkte. Ook nog met William en Koen gewerkt daar. Als je nu kijkt zijn het allemaal ondernemers dat is dan wel mooi om te zien. Eigenlijk zijn bijbaantjes wel echt de plek waar je veel leert.

 

1999 – heden Wapen    Op de 13de al wel een dag mee gewerkt achter de bar. Achter een buitenbar met mijn Nicht Chantal. Was echt super gaaf. Tijdens de Beach, toen nog echt een salsa avond in de stad.  Vanaf deze avond vaak meegeholpen maar vanaf 1999 werd het echt mijn bij baantje. Naast de belofte. Daar werkte ik dan tot 22:00 en ging ik daarna snel achter de bar verder. Toen waren de stap avonden nog tot 2:00.

 

2000 – 2001        Gastels veer      Maurice en Chantal hadden daar een eigenzaak. En op de zondag kwamen ze wel eens iemand te kort. Bij het Wapen waren de zondagen niet zo druk. En hadden we een goed team. Dus ben ik 2 zomerseizoenen hun gaan helpen. En als ik bij Chantal op tijd klaar was hielp ik mijn vader nog met de hockey in het Wapen. Soms vergeet ik dat ik die tijd ook nog deed korfballen. Wel bijzonder dat dat allemaal lukte.

2002-2003           Dikke Deur         Koen en Lizette Bakker begonnen in Fijnaart de Dikke Deur. Een leuk restaurant waar ze soms even een handje extra nodig hadden. En dan kwam ik in mijn gele Ka even helpen.

2004                      Sonesta Maho Beach Resort en Casino

                               Amstel Hotel    

Gewoon een half jaar op Sint Maarten gewoond. En daarna naar Amsterdam verhuisd voor een bijzondere ervaring. Bijzonder was het zeker. Mijn leidinggevende zei altijd; Staat mooi op je CV hoor het Amstel Hotel.

 

2005 – 2007 Bastion Hotels        Ik had al aangegeven aan mijn ouders dat ik in de zaak wilde. Maar mijn vader zei; je gaat eerst nog een jaar ervaring op doen na je opleiding. Ik kon meteen beginnen bij Bastion. Een jaar contract. Heel veel bijzondere dingen mee gemaakt in deze periode. Ik kon niet zo goed afscheid nemen dus ik heb er anderhalf jaar gewerkt. En toen ik daar op 1 juni stopte werd ik meteen vennoot in het Wapen. En daar stopte dan ook  mijn CV

 

2007

Begon mijn ondernemers leven. Ik woonde samen met mijn eerste langere relatie op de nieuwe markt vlakbij mijn eigen zaak. Ik werkte toen gewoon netjes mijn 40 uur. Ik deed voor de rest nog niet zo veel. Niet bestellen, niet vergaderen, niks organiseren. Gewoon werken. Dat veranderde snel.

Ik werd bestuurslid bij KHN. Mijn relatie stopte. Ik ging al snel samen wonen met mijn tweede lange relatie. Ik ging mee vergaderen met de VHOM. Ik ging met KHN mee naar gemeente vergaderingen. Ik ging buiten de zaak ook mee organiseren van evenementen in de stad. Mijn relatie toen zorgde ervoor dat ik nog wel goed mijn rust pakte en vaak genoeg ook nee zei tegen ideeën.

Na een aantal jaar mocht ik speciaal bier bestellingen gaan doen. Daar begon mijn liefde voor speciaal bier. Ik ging nog meer vergaderen en dingen organiseren. Steeds meer met speciaal bier. Mijn relatie liep spaak. Inmiddels werkte ik ook al meer dan 40 uur per week. En is nee zeggen niet mijn beste eigenschap.

Ik richtte met 2 meiden uit de zaak een biergilde op. Een vrouwen biergilde met de naam For The Love Of Beer. Ik ging cursussen volgen over speciaal bier. Ik ging op mezelf wonen. En werkte inmiddels rond de 70 uur per week. Ik vergaderde en organiseerde meer en meer.

Ik wilde verbouwen. Ik wilde Het Wapen mee nemen in mijn nieuwe Passie voor Speciaal Bier. Dat had het Wapen ook nodig een nieuwe draai. In plaats van het stappen wilde ik een bruisend café vanaf de ochtend tot de nacht.

We werden van bruine kroeg een Borrel café. Met een leuk lopende keuken.  En na corona hebben we bewezen dat dit werkt. Ik ben elke dag super blij met wat het café is geworden. Inmiddels hebben we een mooie lunchkaart die we kunnen draaien tot 20.00. draaien we nog steeds 100 man high per week. En hebben we leuke borrels en kleine feesten.

Inmiddels ben ik boven het café gaan wonen. En hopelijk snel niet meer alleen.

Wat kan een meisje meisje toch uitbloeien tot een Gelukkige Horeca Onderneemster.

 

Groetjes Maaike